Pojawienie się dziecka na świecie to dla rodziców zawsze wielkie wydarzenie, które całkowicie zmienia ich dotychczasowe życie. Odtąd właściwie wszystko kręci się wokół tej małej, kruchej istoty. Niemowlę jest całkowicie zależne od rodziców, dlatego wkładają oni wiele wysiłku w to, by ich pociecha rozwijała się prawidłowo oraz miała zapewnione wszystko, co najlepsze. Jedną z ważniejszych kwestii wpływających na prawidłowy wzrost malucha jest sposób odżywiania. O ile na początku całkowicie wystarcza mleko matki, o tyle po kilku miesiącach należy rozpocząć rozszerzanie diety niemowlaka. Nie jest to wcale łatwe zadanie. Jeszcze trudniejsze może wydawać się, gdy planujemy pierwszy, dłuższy wyjazd z dzieckiem i musimy wcześniej zaplanować i przygotować odpowiednie dania dla niemowlaka. Jak należy rozszerzać dietę dziecka? Czy dania w słoiczkach mogą w tym pomóc?
Rozszerzanie diety niemowlaka – kiedy zacząć?
Prawidłowe rozszerzanie diety niemowlaka to jedno z ważniejszych zadań rodziców. Od niego bowiem zależy przyszłe zdrowie dziecka. Nie chodzi tu tylko o wprowadzanie nowych smaków czy konsystencji, choć to oczywiście ta przyjemniejsza część tego procesu. Najważniejszym celem jest jednak dostarczenie dziecku niezbędnych składników mineralnych i witamin Dziecko w pierwszych miesiącach życia rozwija się bardzo dynamicznie, zatem stale potrzebuje odpowiedniej dawki składników odżywczych, dzięki którym będzie zdrowo rosnąć. Rodzice nie mogą przegapić momentu, w którym należy zacząć wprowadzać nowe dania do menu ich pociechy.
Rozszerzanie diety niemowlaka powinno się zacząć nie wcześniej niż w 17. tygodniu i nie później niż w 26. tygodniu życia, czyli krótko mówiąc, między 5., a 6. miesiącem życia. Co istotne, dotyczy to zarówno dzieci karmionych piersią, jak i mlekiem modyfikowanym.
Jak zacząć przygodę z rozszerzaniem diety niemowlaka?
Pierwsze podanie dziecku posiłku innego niż mleko może budzić wiele emocji i obaw. Nie musimy jednak się bać, że maluch źle zareaguje na nowe składniki, jeśli wprowadzimy je stopniowo. I tak w początkowej fazie rozszerzania diety podawajmy dziecku posiłki jednoskładnikowe o gładkiej i rzadkiej konsystencji. To może być ugotowany i zblendowany brokuł, ziemniak, marchewka, dynia czy groszek. Bardzo ważne jest, by na początku były to posiłki jednoskładnikowe, ponieważ układ pokarmowy malucha jest jeszcze niedojrzały i musi przywyknąć do posiłków innych niż mleko. Poza tym w ten sposób łatwiej wyłapać ewentualne alergie pokarmowe.
Pamiętajmy jednak, by nie serwować dziecku zbyt długo tego samego, aby smak mu się nie znudził. Pod tym względem niemowlęta niewiele różnią się od dorosłych – choć ich kubki smakowe nie są jeszcze w pełni rozwinięte, z pewnością są w stanie zadecydować czy coś im smakuje czy nie. Uszanujmy to.
Ważna uwaga: potraw nie dosalamy ani nie dosładzamy! Warzywa wprowadzamy do diety w pierwszej kolejności, a dopiero potem owoce, takie jak banan czy jabłko, a na końcu owoce cytrusowe.
Żywienie niemowlaka po 5. miesiącu życia
Rozszerzanie diety dziecka przebiega bardzo dynamicznie, więc nim się obejrzymy, przyjdzie pora na kolejny etap – posiłki warzywno-mięsne i ryby. Mięso jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12, dlatego nie ma powodu zwlekać z jego podawaniem. Dla maluszków poleca się zwłaszcza mięso drobiowe, cielęce oraz z królika, gdyż jest delikatne i lekkostrawne. Istotne jest jednak pochodzenie mięsa oraz sposób jego przyrządzenia. Najlepsze będzie oczywiście mięso ugotowane na parze wraz z warzywami, gdyż w ten sposób zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Jeżeli jednak nie mamy pewności, jakich proporcji się trzymać oraz skąd uzyskać mięso z ekologicznej hodowli, bezpiecznym wyjściem będzie skorzystanie z gotowych dań w słoiczkach. Są one przygotowywane pod okiem dietetyków, a zawarte w nich składniki to odpowiednio wyselekcjonowane produkty z kontrolowanych upraw i hodowli.
Tutaj znajdziesz podpowiedź, jakie dania można podawać maluszkowi po 5. miesiącu życia: dania dla niemowląt HiPP po 5 miesiącu.
Korzystanie ze słoiczków dla dzieci bardzo ułatwia proces rozszerzania diety, jest też niezwykle wygodne w podróży. Słoiczki są szczelnie zamknięte, dzięki czemu możemy je swobodnie przechowywać przez kilka tygodni. Nie musimy więc martwić się zdrowym żywieniem naszego dziecka – wystarczy wziąć ze sobą zapas słoiczków i cieszyć się urlopem z rodziną.
Żywienie niemowlaka po 7. i 9. miesiącu życia
Po upływie niecałych dwóch miesięcy przychodzi pora na kolejny krok w rozszerzaniu diety niemowlaka. To czas, gdy dziecko może uczyć się gryźć i przeżuwać potrawy, zatem przechodzimy z płynnych dań na bardziej stałe. Oprócz już dobrze znanych smaków, nadal możemy wprowadzać nowe, pamiętajmy jednak przy tym, by zawsze robić to w pewnych odstępach czasowych. Dzięki temu łatwiej nam będzie zaobserwować reakcję alergiczną na konkretny składnik.
W daniach dla dzieci po 7. i 9. miesiącu życia mogą już pojawić się większe cząstki pokarmu, a także dodatki w postaci kluseczek, kaszy czy makaronu: sprawdź dania dla niemowląt HiPP po 7 miesiącu oraz dania dla niemowląt HiPP po 9 miesiącu.
Rozszerzanie diety dziecka to jeden z przyjemniejszych procesów w życiu malucha, który może przynieść zarówno rodzicom, jak i dzieciom wiele przyjemności. Ten czas wcale jednak nie musi ograniczać waszych aktywności poza domem i wyjazdów. Dania w słoiczkach dla dzieci przygotowano właśnie po to, by rodzice mogli mieć pewność, że podają swojemu dziecku to, co najlepsze, a jednocześnie nie tracili czasu na ich żmudne przygotowania – czasu, który mogą spędzić z maluchem na poznawaniu świata.